Codi de Conducta

Exposem algunes idees, conseqüents amb els nostres valors i opinions, per a reflexionar sobre el nostre ball i construir una escena de swing segura, agradable i acurada on totes i tots tinguem cabuda.

1. El gènere no fa el rol en ballar de dos en dos:

Recorda: no totes les dones són followers, no tots els homes són leaders.
Cada persona tria quin rol li agrada ballar, independentment del seu gènere.

2. Escoltar i cuidar és saber ballar. Ser leader no significa manar, significa proposar:

El ball és una cosa de dos: la connexió i el contacte visual han de fluir de manera natural i recíproca. Per això, una bona connexió ha de fer-se escoltant i respectant la teua parella. Hiperliderar limita el ball; deixa espais perquè creativitat s’espandisca.

3. Si canviar de rol t'abelleix, atreveix-te que no cou:

Practicar els dos rols enriqueix el ball i l’escena. Per descomptat, cada persona pot trobar més apetible ser leader, follower o totes dues opcions. Des d’ací convidem a explorar més enllà de les etiquetes.

4. No voler ballar també és una opció. Una invitació no és una obligació:

Tens dret a convida a ballar lliurement, demana-ho amb educació i espera el seu consentiment, però tingues en compte que totes les persones tenen dret a no voler ballar per la raó que siga.
En la majoria dels casos, la raó no és personal; així que somriu i cerca una altra parella per a ballar (fes una ullada al voltant que trobaràs algú desitjant que el o la traguen a ballar).

5. Sigues agraït/ïda.

Agraeix-li a la teua parella pel ball quan la cançó acabe i, si vols, convida’l o convida-la a ballar una altra cançó.
Tampoc t’oblides de les i dels músics, banda o Dj; a elles i ells també els agraden els teus aplaudiments.

6. Si provoques una invasió fora o dins de la pista, semblaràs Napoleó i deixaràs de ser artista:

Ocupar molt d’espai pot perjudicar l’ambient. Sigues acurat amb la persona amb la qual estàs ballant i amb la gent del voltant.
Si hi ha alguna topada, que a vegades són inevitables, procura disculpar-te i assegura’t que ningú s’ha fet mal abans de continuar ballant.
Limita els aeris a les jams, competicions o actuacions. Si es donaren les condicions per a fer-ne un, pregunta sempre i obté el consentiment de la teua parella abans de realitzar-lo.

7. La mà és teua, que no estiga en llocs que el ball no incloga:

Posa cura en la manera en la qual toques les altres persones en ballar, parant atenció a si les incomodes. Sabem que en el lindy hop, balboa i molts dels balls de la família del swing hi ha contacte, sabem que hi ha mostres d’afecte i carinyo en el ball, però si una persona insisteix en un comportament que genera incomoditat, creiem que és convenient comentar-li-ho i/o contactar amb l’associació.

8. Mantingues una bona higiene personal:

Dutxa’t abans d’anar a ballar, posa’t desodorant i porta algunes mudes de roba o samarretes si vols ser el Rei o Reina de la pista.
Llueix presentable en les festes, evita usar sabates de taló alt (punta o taló afilat) i refresca el teu alé.
A ningú ens agraden els gèrmens, per la qual cosa si estàs refredat/da o amb símptomes de grip, vés amb compte!: si esternudes o tusses, fes-ho al teu braç i no a la teua mà. Usa sabó desinfectant i llava’t les mans sovint mentre dure la festa o la jam.

9. Ja eres una estrella, participa en les jams, el teu nivell o rol són igual:

Les jams estan obertes a totes les persones, siguen del rol o nivell que siguen. No són un espai per a demostrar cap mena de jerarquia. Anima’t i facilita que uns altres s’animen! L’important és divertir-se.

10. En la pista sobren lliçons, millor improvisacions:

És genial ensenyar, però assegura’t que la persona amb la qual balles vol que li dónes alguna lliçó de ball, es pot malinterpretar i convertir-se en una situació incòmoda

11. Els abusos verbals i físics, i qualsevol comportament sexista, homòfob, racista, discriminatori o que vulnere algun dret fonamental de les persones són inacceptables per a nosaltres. Avisa'ns i et tirem un cable:

Com a participants de l’escena de swing, no tolerem violències, abusos de cap mena, ni comportaments discriminatoris i és important dotar-nos d’eines per a fer-los front col·lectivament. Animem a les persones víctimes d’una situació d’abús, assetjament o agressió a contactar amb qualsevol persona de l’associació o a escriure’ns un mail: juntaswingiau@gmail.com.

12. Si eres testimoni d'una situació no consentida, no tanques els ulls:

Podem ajudar a confrontar situacions d’abús, assetjament i agressió si parem atenció i ens esforcem col·lectivament per visibilitzar-les. Per a això, proposem posar-ne al corrent a l’associació i ajudar respectuosament a la persona que s’està veient afectada.

Tain't what you do (it's the way that you do it)
Oliver - Young

Textos extrets de la pàgina d’Associació de Swing de Madrid  MAD for Swing. Gràcies

error: Contingut protegit